Bucuresti, Șos. Berceni 96, Monaco Tower, Ap 503
Lu-Vi 09:00 AM - 05:00 PM
Bucuresti, Șos. Berceni 96, Monaco Tower, Ap 503
Lu-Vi 09:00 AM - 05:00 PM
Post Image
09 nov., 2016
Posted by admin
0 comment

Avantaje și dezavantaje ale sistemelor de încălzire în pardoseală

Încălzirea în pardoseală reprezinta una dintre solutiile ingenioase, foarte eficiente și inovatoare, pentru a obtine un mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuinte sau birouri. Acest sistem de incalzire este o alegere tot mai intalnita in locuintele romanilor datorita avantajelor pe care le aduce, printre care cel mai important este ca incalzeste rapid si uniform.

Astfel, adoptarea unui sistem de încălzire cu performanțe crescute ajută la crearea unui mediu înconjurător mai curat și mai sănătos pentru toată lumea. Sistemul radiant de incalzire pe baza de agent termic prin pardoseala reprezinta modul cel mai eficient din punct de vedere energetic de a distribui caldura in interiorul cladirilor. Temperaturile scazute ale agentului termic folosit permit obtinerea unei eficiente optime ale surselor de caldura. Nu mai punem la socoteala ca intreaga instalatie este invizibila, ceea ce va confera libertate in alegerea oricarui stil arhitectural.

Principalul avantaj al acestui sistem de incalzire il constituie faptul evident – caldura se distribuie uniform in toata locuinta obtinandu-se eficienta maxima in incalzire. Nu exista motive pentru a alege o alta solutie de incalzire sau racire. O investitie initiala usor mai ridicata decat in cazul sistemelor de incalzire conventionale, va fi recuperata insa de mai multe ori in timpul ciclului de viata al cladirii, prin faptul ca se obtine un consum de energie redus.

Sistemele de încălzire în pardoseală constau intr-o retea de conducte cu apa calda sau un covor de rezistente electrice montate pe sapa, sub pardoseala. Un astfel de sistem se poate instala atat la parter, cat si la demisol sau etaj, in case noi sau renovate.

Avantajele sistemelor de încălzire în pardoseală sunt: marirea spatiului prin disparitia caloriferelor, caldura uniforma, economie de combustibil (caldura venind de jos, temperatura ambientala tinta poate fi mai scazuta), protectia contra alergenilor si acarienilor prin reducerea riscului de aparitie a mucegaiului, posibilitatea de a fi instalata sub parchet, gresie, piatra (recomandata), un design mai placut.

Dezavantajele sistemelor de încălzire în pardoseală constau in faptul ca schimbarea locului mobilierului e mai dificila (instalatia de încălzire în pardoseală sa nu treaca pe sub ea), necesitatea de a izola mai bine cladirea, trebuie stabilit finisajul podelei inca din stadiul de proiectare a incalzirii in pardoseala, nu se mai folosesc covoare sau mocheta. Daca incaperea este foarte mare, necesita si un sistem de incalzire complementar. Investitiile initiale pot fi mai mari si necesita instalare de specialitate.

Incalzirea in pardoseala cu agent termic 

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic reprezinta o solutie excelenta de a va incalzi locuinta. Odata cu implementarea acestui sistem caldura va fi transmisa uniform prin tuburile care au fost montate in sapa de beton a pardoselii, propagandu-se, ulterior, in toata locuinta. Principalul avantaj al acestui sistem de incalzire il constituie faptul ca se obtine eficienta maxima in incalzirea camerei. Confortul va fi resimtit la maxim prin pardoseala calda, aceasta propagand caldura pe o suprafata mult mai intinsa.

Sistemele de incalzire prin pardoseala care utilizeaza apa drept au avantajul de a fi mai economice din punct de vedere al energiei utilizate fata de un sistem clasic. Agentul termic este incalzit la o temperatura mai scazuta, undeva spre 50°C, decat pentru sistemele clasice de incalzire care incalzesc apa pana la 60°C sau chiar mai mult. Astfel se poate ajunge ca incalzirea prin pardoseala cu agent termic sa poata fi deservita si de boilere, pompe de caldura si, partial, chiar de sisteme solare.

Incalzirea in pardoseala pe curent electric 

Încălzirea cu un covor electric este considerată un pic mai rapidă decât cea cu apă. De asemenea, datorită faptului că se montează mai repede, ea este și ceva mai ieftină. Varianta de încălzire în pardoseală pe curent este probabil mai indicată deoarece covorașele de încălzire prin pardoseală sunt subțiri și mai ușor de manevrat decât sistemele cu apă. Cu siguranță această variantă este viabilă atât pentru întreaga casă sau doar pentru o anumită zonă din locuință. Fiecare utilizator poate alege să încălzească parterul unei case sau doar baia și bucătăria pentru a nu mai simți gresia rece sub picioare.

Sistemele electrice sunt disponibile sub forma unui covor ce se rulează pentru a acoperi o suprafață mai mare sau, pentru spații mai înguste, secțiuni care au firele mai libere și mai flexibile. Ele se taie pe dimensiuni pentru a reuși să se acopere o zonă cât mai mare din pardoseală.

Sistemele electrice de încălzire în pardoseală se întâlnesc în special la case, mai ales la construcţiile noi. În aceste cazuri se vor lua în calcul încă de la început montarea unui sistem electric de mare putere care să poată susțină cu succes un astfel de sistem de încălzire. De exemplu, în apartamentele mai vechi de la bloc, montarea sistemului electric de încălzire în pardoseală este mult mai dificilă, dată fiind lipsa circuitelor electrice de mare putere.

Articol preluat de pe blogul Romstal

Leave a Comment

Your email address will not be published.*

93 − = 83