Bucuresti, Șos. Berceni 96, Monaco Tower, Ap 503
Lu-Vi 09:00 AM - 05:00 PM
Bucuresti, Șos. Berceni 96, Monaco Tower, Ap 503
Lu-Vi 09:00 AM - 05:00 PM
Post Image
23 nov., 2016
Posted by admin
0 comment

Instalația electrică, element important în construcția unei case noi

Instalatia electrica dintr-o casa noua este extrem de importanta, de aceea este recomandabil sa se realizeaza de catre o echipa de specialisti (ideal, o singura echipa de specialisti), chiar daca sunt mai mari costurile.

Planul electric al unei case noi cuprinde punctele de alimentare, punctele de distributie a curentului, circuitele electrice, numarul, locul, tipul si puterea prizelor din casa, dar si al locurilor pentru aplice sau lampi de tavan. Planul electric al casei va tine cont de numarul si tipul de consumatori electrici. Pentru casele moderne, trebuie avut in vedere si posibilitatea alimentarii din panouri fotovoltaice sau alte surse alternative.

Calitatea instalatiei electrice depinde de rigurozitatea proiectarii, modului de estimare a cresterii consumului in viitor, echilibrarea circuitelor, calitatea elementelor componente. Componentele instalatiei electrice (cabluri, intrerupatoare, tablou, sigurante, etc.) trebuie alese cu mare atenție pentru a face fata cerintelor sistemului.

  • Panoul electric

Panoul electric este una din componentele cele mai importante din instalatia electrica. Rolul principal al acestuia este de a distribui energia electrica pe circuite dedicate pentru anumiti consumatori. Pe langa aceasta el se mai ocupa si de protejarea acestor consumatori de scurtcircuite. Protectia se refera la binecunoscutele sigurante, asa cum sunt denumite la noi. Pentru a rezista cat mai mult timp trebuie sa apelati la specialisti care sa dozeze circuitele in functie de marimea casei si de numarul consumatorilor. Un electrician autorizat va realiza corect toata instalatia, asigurandu-va ca nu exista riscuri in exploatare. Tot acesta va fi capabil sa va ofere o garantie.

  • Contorul electric

Instalatia electrica interioara intr-o casa noua nu ar fi completa fara un contor electric.

Acesta este montat intre coloana si tabloul cu sigurante al instalatiei electrice si are rolul de masurare si inregistrare a consumului de energie electrica. Precum panoul electric amintit mai sus si contorul este montat de obicei  la intrarea în locuinta.

  • Circuitele electrice

Circuitele electrice se refera la traseele orizontale si verticale care duc curentul la de lumina si prize. Pe aceste trasee se gasesc doze de derivatie. Tor panoul de sigurante este cel care are rolul de a se constitui in loc de plecare pentru circuitele de lumina si prize.

  • Duze de ramificatie pentru instalatia electrica

Duzele de ramificatie sunt acele elemente instalate in spatiile in care circuitele electrice se intalnesc, denumite noduri. Duzele se monteaza pentru innadirea a cel putin trei conductoare. Duzele sunt cele care se ocupa de realizarea legaturilor electrice intre sursa de alimentare si consumatori dar si de legaturile intre nise, bloc si panoul electric.

Duzele sunt amplasate in zone ferite de umiditate dar usor accesibile pentru a facilita interventii neprogramate in cazul unor eventuale probleme ale instalatiei.

  • Prize si intrerupatoare electrice

O alta componenta de baza a instalatiei electrice, nelipsita in nicio casa, este priza. Aceasta este prezenta in toate camerele pentru ca este cea care transmite energia electrica catre consumatori. Trebuie sa decidem astfel inca de la inceput cate prize ne dorim. Acelasi lucru este valabil si pentru intrerupatoare pentru a putea folosi usor toate corpurile de iluminat din casa.

Prizele si intrerupatoarele pot fi montate ingropate in perete sau aparente. Ele au contacte de protectie – un contact de cupru care se prinde de nulul bransamentului, sau de o conducta metalica de preferat de apa calda.

Montajul prizelor si intrerupatoarelor se face intotdeauna in plan vertical si se realizeaza cu suruburi fixate in urechile de prindere cu care sunt dotate aceste elemente.

  • Materiale izolante pentru circuitele electrice

Pentru a nu avea parte de accidente neplacute la actionarea prizelor si intrerupatoarelor dar si pentru a elimina posibilitatea incendiilor provocate de scurcircuite vom utiliza materiale izolante pentru circuitele electrice. Izolarea elementelor aflate sub tensiune fie ca este vorba de conductoare, intrerupatoare sau prize se face cu materiale capabile să reziste la solicitări electrice, mecanice şi termice precum plăci, tije sau tuburi rigide din pânză, hârtie, melamină, plastic, mică, cementuri sau azbest dar și din produse din poliesteri pe bază de sticlă sau pelicule şi laminări flexibile.

Materiale izolatoare utilizate în echipamente electrice – bumbac, hartie, sticla, textile şi pelicule sintetice (se utilizează impregnate cu lacuri sau răşini), PVC, acryil și ceramica.

  • Corpuri de iluminat

Nu in ultimul rand vom avea nevoie de corpuri de iluminat pentru a intregi instalatia electrica a unei case.

Acestea vor fi alese dupa gusturile proprietarului dar se recomanda a fi montate tot de specialisti pentru a fi siguri ca vor functiona exact cum ne dorim.

  • Materiale auxiliare instalatiei electrice

Cu totii v-ati intrebat cat costa sa tragi curent electric, dupa ce cunosteati in prealabil care sunt componentele instalatiei electrice descrise mai sus. Ce nu stiti, si ceea ce va va spune un specialist, este ca pe langa componentele enumerate vom avea nevoie si de alte materiale pentru a pune la punct instalatia electrica. Instalația electrică pentru o casa noua trebuie racordata la rețeaua electrică printr-o conexiune aeriană sau subterană. Conexiunea merge la contorul electric iar apoi la panoul de distribuție, din care pleacă subcircuitele separate pentru fiecare încăpere a casei.

Unul dintre materialele auxiliare necesare pentru realizarea instalației electrice sunt cablurile care transmit energia electrica. Acestea sunt de diferite tipuri și dimensiuni, și, impreuna cu specialistii, veti hotărî care tip vi s potrivește în funcție de modul în care veți utiliza curentul pentru fiecare cameră. Dimensiunea cablurilor conductoare va fi aleasă să suporte diferitele intensități ale curentului electric.

Alte materiale necesare pentru a realiza o instalatie electrica moderna sunt – canalele pentru cablurile conductoare, cutii pentru montarea contorului și a distribuitorului, suruburi si dibluri de prindere si tuburi de copex.

Articol preluat de pe blogul Romstal.

Leave a Comment

Your email address will not be published.*

+ 71 = 76