Bucuresti, Șos. Berceni 96, Monaco Tower, Ap 503
Lu-Vi 09:00 AM - 05:00 PM
Bucuresti, Șos. Berceni 96, Monaco Tower, Ap 503
Lu-Vi 09:00 AM - 05:00 PM
14 nov., 2016
Posted by admin
0 comment

Etapele montarii instalatiei electrice intr-o casa noua

Pentru a beneficia de o instalatie electrica functionala si de incredere ve trebui sa urmam cativa pasi simpli. Mai intai vom realiza planul instalatiei. Acesta consta in intocmirea planului electric, definirea consumatorilor, estimarea necesarului de consum, estimarea amplasarii consumatorilor, definirea circuitelor electrice, definirea numarului de prize, amplasarea prizelor, intrerupatoarelor si a corpurilor de iluminat dar si incadrarea planului electric in normative.

Realizarea planului instalatiei electrice

Orice instalatie electrica se executa dupa un plan intocmit de specialisti. Acest plan de executie, cunoscut si ca schema instalatiei electrice, ne arata prin semne conventionale toate elementele componente ale instalatiei proiectate si locul lor de amplasare. In planurile de constructie ale casei, se indica: locurile unde vor fi montate corpurile de iluminat, intreruptoarele, prizele, dozele, motoarele electrice, tablourile de distributie si traseul pe care il vor urma conductoarele care compun circuitele respective. Tot in plan se indica si traseul coloanelor de alimentare cu energie electrica a tablourilor de distributie, schema instalatiei electrice, precum si diferite detalii de montaj ale instalatiei.

Intocmirea planului electric

Asadar planul este absolut necesar pentru a cunoaste absolut toate componentele de care aveti nevoie dar si modul in care va functiona instalatia electrica. Pe langa locurile de amplasare a fiecarui element ce face parte din instalatie vom stii si care sunt operatiile necesare pentru executarea instalatiei electrice ca la carte. Vom cunoaste unde se va face traversarea pe tavane si pe peretii incaperilor a instalatiei electrice, prin saparea santurilor, a locasurilor pentru doze. De asemenea vom stii cate prize sau intreruptoare sunt necesare si cate dibluri vom folosi la fixarea acestora in montaj aparent sau ingropat. Totodată, planul include detalii despre tragerea conductoarelor in tuburi de protectie, executarea legaturilor intre conductoare si izolarea lor, montarea aparatelor de comutare, a consumatorilor de energie electrica si a tablourilor de distributie.

Definirea consumatorilor

Cand ne referim la consumatori nu ne referim doar la sursele de lumina ci la toate aparatele care vor functiona cu ajutorul curentului electric – televizor, calculatorul si accesoriile lui, frigider, cuptor electric, hota, masina de spalat, masina de spalat vase, hota si aparatul de aer conditionat. Asadar destul de multi consumatori, de aceea o dimensionare greşită a sistemului electric poate duce la o probleme de siguranţă dar și la consumuri mai mari. Dimensionarea corectă a cablurilor din instalaţii ține de elemente precum puterea electrică, căderea de tensiune pe circuit, impedanţă, amperaj, detalii pe care specialistul vi le va explica și vă va ajuta să luați cea mai bună decizie.

Estimarea necesarului de consum

În funcție de numărul de consumatori vom alege cabluri cu dimensiuni suficiente pentru a suporta intensităţile curentului electric la care sunt supuse. Pentru o locuinţă obișnuită, fie că este vorba de casă ori de apartament, se folosesc în general conductori de cupru, cu diametrul de 2,5mm² pentru circuitele de prize și conductori cu diametrul de 1,5mm² pentru circuitele de lumină. În medie, un client casnic va avea o lungime a firelor electrice de la contor şi până la priză de 25 metri lungime.

Estimarea amplasarii consumatorilor

Un alt aspect important cand vine vorba de realizarea unei instalatii electrice este acela al estimarii amplasarii consumatorilor. Astfel vom sti exact cate cabluri ne trebuie, unde vor fi prizele care vor alimenta consumatorii si care este puterea pe care acestea trebuie sa o emita.

Definirea circuitelor electrice

Circuitele electrice se refera la ansamblul format din generatorul electric, firele conductoare de legătură, întrerupător şi consumator. În traseul de distribuție al energiei electrice, aceste circuite pleacă din tabloul de siguranțe și ne ajută să dăm curent tuturor receptorilor din locuință. După cum am spus totul depinde de dimensionarea corectă a conductorilor și a siguranțelor aferente.

În orice locuință fiecare circuit electric are o funcţie bine definită. Iată de ce spacialistul va instala circuite pentru iluminat, circuite pentru prize de curent și circuite specializate pentru diverşi consumatori.

Definirea numarului de prize

Priza este acel aparat de conectare la circuitele electrice, format din soclu izolant, teci de contact din alamă prevăzute cu arcuri, borne de racord și carcasă. Prizele pot fi montate aparent sau îngropate în tencuială.

Atunci când decideți să trageți curentul în noua dumneavoastră locuință trebuie să vă întrebați dacă aveţi destule prize în planul instalației electrice. În caz contrar, instalaţia electrică vă poate cauza probleme de fiecare dată, când veți avea nevoie de o priză suplimentară. Pe lângă numărul de prize potrivit trebuie să fim atenți și la găsirea locului adecvat pentru acestea. Dacă nu dispunem de destule prize, sau dacă acestea au fost montate în locul greșit, vom fi nevoiți să utilizăm prelungitoare, lucru care creeaza dezavantaje evidente începând cu faptul că aspectul estetic al locuinţei va avea de suferit.

Amplasarea prizelor in planul electric

Este important să facem o diagramă care să ne ajute cu amplasarea prizelor in planul electric. O să indicăm locurile unde va fi nevoie de prize pentru toate dispozitivele electrice și vom lua în calcul, pentru fiecare dintre aceste locații, câte dispozitive vom utiliza pentru a putea să adăugăm mai multe prize în caz de nevoie. Cei mai mulți specialiști recomandă instalarea a cel puțin o priză dublă în colțurile fiecărei camere și între ferestrele pereţilor mai lungi, dacă aceștia au două sau mai multe ferestre.

Amplasarea corpurilor de iluminat in planul electric

Tot în planul electric se va acorda atentie amplasarii corpurilor de iluminat. Pentru fiecare camera in parte vom sti unde anume vom amplasa sursa de lumina pentru ca specialistul sa stie ce trasee are urmat. Inaltimea de suspendare a corpurilor deasupra planului util se stabileste in functie de considerente constructive si practice. De asemenea, amplasarea corpurilor de iluminat trebuie sa se faca la distante potrivite pentru a se obtine o buna uniformitate. Daca distantele sunt prea mici costul instalatiei va fi unul mai mare. Trebuie sa alegem un numar minim de corpuri care sa conduca la respectarea factorilor de uniformitate ceruti.

Incadrarea planului electric in normative

Inainte de montarea instalatiei electrice este important sa luam toate masurile ca aceasta sa ideplineasca cerintele de calitate. Prin proiectarea şi executarea instalaţiilor electrice ne vom asigura de rezistenţa şi stabilitatea acesteia, siguranţa în exploatare. Ca planul electric sa fie in normative acesta trebuie sa respecte igiena, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului.

Montarea instalatiei electrice intr-o casa noua

Procesul tehnologic de montare al unei instalaţii electrice intr-o casa noua cuprinde mai multe operaţii. Mai intai trebuie sa va asigurati ca aveti la dispozitie toate componentele instalatiei, materialele necesare si utilajele pe care specialistul le va folosi. Crearea instalatiei incepe prin cablurilor electrice, izolarea acestora, mascarea acestora, montarea prizelor, corpurilor de iluminat, tabloului de siguranta si a contorului.

Montarea cablurilor electrice

Pentru a incepe construirea unui nou circuit electric, cu siguranţe separate care sa suporte toate cerintele in functie de numarul de consumatori, vom avea nevoie de cabluri electrice. Acestea vor fi cele care vor transmite energia catre prize respectiv intrerupatoare. Montarea cablurilor se va realiza in functie de nivelul solicitarii la care vor fi supuse. Cablurile, toate piesele si componentele instalatiei electrice vor corespunde normelor prevazute de standardele aferente si, obligatoriu, vor avea certificatul de calitate si conformitate necesar.

Izolarea instalatiei electrice

Cablurile se vor introduce prin santuri care vor fi ascunse in tencuiala pentru a evita astfel contactul dar si pentru a nu afecta designul camerelor. Ele sunt introduse de obicei in tuburi de protectie special create penru a rezista la foc sau la atacul rozatoarelor. Deoarece cablurile sunt ascunse, instalatia va fi mai rezistenta și va necesita intretinere minima. Cand ne vom apuca de lucrare ne vom asigura ca se vor crea circuite separate pentru iluminat si consumatori care au puterea mai mare de 2 kw (boilerul, maşina de spalat, cuptorul electric, maşina de spalat vasele, uscatorul de rufe).

Aceste tuburi izolatoare au rolul protejarii conductoarelor electrice din instalaţii contra deteriorărilor produse de lovituri, praf, umezeala, rozatoare sau vapori. Exista mai multe tipuri de tuburi care protejeaza mai mult sau mai putin eficient in functie de materialele de constructie – carton impregnat cu bitum industrial si invelis din banda de otel, benzi de hartie impregnata cu invelis de otel plumbuit, teava de otel, PVC (policlorura de vinil) sau copex.

Mascarea instalatiei electrice

Un electrician cu experienta te poate ajuta sa maschezi instalatia fara niciun efort. Acesta va ascunde cablurile in pereti dar totul depinde de planul initial care presupunea ca stim locul fiecarui consumator din casa ca acestea sa fie cat mai aproape de prize. Daca vorbim de instalatia electrica trebuie sa stiti ca varianta ascunderii cablurilor electrice pe sub covor sau pe marginea podelei nu mai este una de actualitate. Cablajul prin pereti este ideal in orice casa. Daca totusi decideti sa aplicati cablurile deasupra peretelui acestea vor fi trase prin tuburi speciale. Pe piata exista aceste doua metode de constructie a instalatiilor electrice: cea ingropata sub tencuiala de care v-am amintit mai sus, si cea aplicata pe perete cu ajutorul unor baghete. Acest al doilea model de instalatie electrica este mai usor de instalat si permite modificari ale traseelor de cablu, dar si eventuale prelungiri neprogramate ale instalatiei electrice.

Pastrarea punctelor de acces catre instalatia electrica

Un rol important in orice instalatie electrica il au dozele de ramificatie. Aceste spatii in care circuitele electrice au puncte de ramificatie, denumite si noduri, ne vor permite interventii ulterioare daca vom avea probleme de functionare. Punctele de acces sunt si alte elemente la vedere din care putem intrerupe energia electrica, aici amintind tabloul general cu sigurante. Pentru o interventie cat mai sigura asupra instalatiei nu vom amplasa cablurile electrice in acelasi loc cu instalatiile sanitare sau cele de incalzire.

Montarea prizelor

Montarea prizelor trebuie facuta cu mare atentie pentru ca de acestea depinde in mare masura buna functionare a consumatorilor. Cum pe piata exista diverse modele de priza, simple sau shuco, si ansambluri de prize electrice, de telefon, de internet si de cablu tv, este bine sa stiti exact unde veti monta in functie modul de dispunere a corpurilor de mobilier si a aparatelor electrocasnice. Avand deja in planul electric dispunerea prizelor, un electrician priceput va reusi sa optimizeze consumul de energie electrica. Bineinteles, cablajele prizelor vin din dozele de ramificatie ascunse in perete suficient de adanc, pentru a nu fi sesizate din exterior.

Cand vine vorba de cablaje, majoritatea electricienilor folosesc urmatoarele culori pentru conductorii de curent electric: maro sau rosu pentru faza, albastru pentru nul și galben sau verde pentru impamantare. Montarea propriu-zisa presupune spargerea peretelui si fixarea dozei in locasul obtinut, introducerea firelor, obtinerea legaturilor pe baza culorilor amintite si izolarea conexiunilor cu banda izolatoare. Ultima etapa este aceea a fixarii prizei si a capacului acesteia. Dupa acest proces se reconecteaza sigurantele si se testeaza priza cu creionul pentru tensiune.

Montarea corpurilor de iluminat

Montarea corpurilor de iluminat reprezintă operaţia prin care finalizăm execuţia instalaţiei electrice. Corpurile de iluminat sunt cele în care se montează una sau mai multe lămpi electrice, respectiv becuri incandescente, pentru a se obţine o iluminare corespunzătoare destinaţiei încăperilor casei. Corpurile de iluminat vor fi echipate cu dulii şi cu conductoare, numărul şi secţiunea lor fiind determinat de puterea becurilor şi de tipul de circuit de lumină. Conductoarele corpului de iluminat sunt legate la bornele duliei, cea în care se înşurubează becurile. Legarea conductoarelor la bornele duliei necesită multă atenţie, pentru a ne asigura că am legat corect conductorul de fază și că toate elementele au fost izolate.

Pentru a putea fi puse in functiune vom racorda corpurile de iluminat la circuitul de lumină. Această operație se face prin înnădire ori prin răsucire, în cazul cand instalatia se bazează pe cupru, sau prin cleme speciale, dacă aceasta este din aluminiu. La final se trece la montarea becurilor electrice înşurubându-le corect in dulie după ce în prealabil se face verificarea filamentului acestora.

Montarea tablourilor electrice

Montarea tablourilor electrice se va supune unor reguli exacte. Acestea trebuie montate intotdeauna la interior, ferite de zone umede (baie, zonea aflate langa aparate de gatit) sau ascunse in dulapuri sau garderobe, deoarece acestea au nevoie de aerisire. Tabloul electric va avea intotdeauna un dispozitiv de protectie care ne va indica traseul fiecarui circuit din casa.

In acest moment putem identifica doua tipuri de tablouri electrice. Mai intai sunt cele moderne care beneficiaza de intrerupatoare automate. In cazul montarii acestui tip de tablou electric nu trebuie sa schimbam sigurantele, fiind suficienta apasarea unui buton pentru a remedia pana de curent provocata de un scurtcircuit din sistem. Al doilea tip este cel clasic in care avem sigurante electrice fuzibile, cele care se ard in cazul in care avem variatii de tensiune pentru a evita stricarea oricarui consumator. Ele pot fi inlocuite.

Verificarea instalatiei electrice, la rece si la cald

Suprasolicitarile sau executarea in mod superficial a lucrarilor de montare a instalatiei electrice pot provoca intreruperea circuitului electric, defectiuni la tabloul electric, arderea prizelor sau a corpurilor de iluminat. Pentru siguranta utilizatorilor, a consumatorilor si chiar a casei va recomandam sa efectuati lucrari de verificare.

Apelati la un electrician autorizat care sa faca aceasta inspectie prin incercari de functionalitate daca nu a realizat aceasta operatiune cel care a efectuat instalatia electrica. Acesta va fi capabil sa efectueze testari si masuratori specifice in conformitate cu standardele si normele aplicabile.

Verificarea instalatiei are ca scop protectia impotriva socurilor electrice, capacitatea de incarcare si caderea de tensiune, dimensionarea corecta a fiecarui circuit si verificarea instalatiei de impamantare. Testele si incercarile obligatorii la punerea in functiune a unei instalatii noi vor viza continuitatea conductoarelor, rezistenta de izolatie, deconectarea automata a alimentarii, masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, masurarea impendantei buclei de scurtcircuit, teste de polaritate si caderea de tensiune. Testele se vor face de spacialist si la rece, cand curentul va fi oprit de la tabloul de sigurante, dar si la cald, in timpul functionarii instalatiei electrice.

Exploatarea si intretinerea instalatiei electrice

Echipamentul electric, prin folosirea sa, suferă un proces de uzură fizică sub acţiunea factorilor mecanici, termici, chimici dar şi a factorilor naturali. Uzura poate fi normală, ca urmare a unei exploatări de lungă durată a utilajului, sau de avarie, ca urmare a unor defecţiuni grave petrecute fie la echipamentul alimentat cu energie electrică, fie pe traseul instalației electrice.

Pentru a preveni uzura și a înlătura efectele acesteia se organizează un sistem de reparaţii preventive, planificate, care constă în luarea unor măsuri organizatorice şi tehnice de întreţinere tehnică şi reparare a echipamentului, aplicate în baza unui plan prestabilit, în scopul menţinerii în timp a caracteristicilor funcţionale şi deci a unei exploatări raţionale a acestuia. Intretinerea preventiva se realizeaza sistematic in intentia de a prevenii defectarile si de a conserva echipamentul in conditie buna.

Personalul care trebuie sa realizeze lucrarea trebuie sa fie calificat și echipat corespunzător. El va fi capabil sa utilizeze dispozitive de masurare si de incercare pentru a determina exact problemele aparute. El va localiza eventualul defect si-l va elimina. Eliminarea defectelor trebuie realizata conform regulilor si procedurilor de lucru. Incercarile functionale, verificarile corespunzatoare si reglajele necesare trebuie realizate pentru a exista asigurarea ca toate partile reparate ale instalatiei sunt corespunzatoare pentru a fi puse sub tensiune.

La terminarea lucrarilor de intretinere responsabilul trebuie sa predea instalatia utilizatorului explicandu-i modalitatile de exploatare a instalatiei electrice.

Sfaturi practice pentru realizarea instalatiei

Specialistul in instalatii electrice va stii cel maine cum sa realizeze lucrarea fie ca este vorba de un apartament simplu sau de o casa inteligenta. Instalatia electrica trebuie sa respecte normativele in vigoare cu privire la proiectarea si instalatiilor electrice de joasa tensiune. Astfel instalatia va avea nevoie de un circuit de impamantare iar numarul maxim de lampi sau prize legate pe un singur circuit va fi de maxim zece pentru lampi sau prize de 16A.

Alte sfaturi practice sunt legate de impunerea unei anumite sectiuni a conductoarelor pentru instalatia electrica: pentru circuitele de prize, pentru circuitele de lumina si pentru alte circuite speciale care deservesc consumatori precum aparatul de aer conditionat, hota sau cuptorul electric. Asta s-ar traduce prin corelarea numarului de circuite electrice cu tipul de consumatori.

Alte indicii pretioase sunt legate de asezarea instalatiei electrice intr-un mediu uscat, dimensionarea corecta a circuitelor in functie de marimea casei, alegerea unor elemente de calitate si estimarea cresterii nevoilor de consum in viitor.

Corelarea numarului de circuite electrice cu tipul de consumatori

Atunci cand realizam instalatia electrica trebuie sa avem in vedere ca tabloul electric pe care il alegem sa fie potrivit gradului de consum electric. Din acesta pleacă circuite separate pentru prize, lumina dar si alte circuite speciale pentru consumatori de putere mare – aer conditionat, cuptor electric, masina de spalat. Daca nu luam in considerare aceste aspecte si vom conecta acesti consumatori ce necesita un curent mai mare la circuitul gresit se va produce o supraincalzire, eventuale scurtcircuite si defectiuni ale aparatelor electrocasnice.

Asezarea instalatiei electrice intr-un mediu uscat

Un alt aspect important il constituie asezarea instalatiei electrice in mediul uscat deoarece in bai, bucatarii sau chiar pe terase, aceasta nu va fi in siguranta. Riscul unor scurtcircuite va fi foarte mare. Daca totusi nu aveti alte solutii veti discuta in prealabil cu specialistul si va veti asigura ca legaturile de impamantare si materialele din care este realizata instalatia electrica respecta conditiile stricte specifice acestui mediu umed.

Dimensiunea si tipul de casa

Costul instalației electrice este stabilit de dimensiunea si tipul de casă, de aceea este bine să cunoașteți toate detaliile încă din faza de proiect. Dimensiunea casei, numărul de circuite și implicit cel al prizelor si surselor de lumina, face ca pretul sa creasca sau să scadă în funcție de volumul de muncă sau cerințele speciale pe care le faceți specialistului. In cazul in care aveti o casa cu multe camere este bine sa dozati foarte bine numarul de circuite pentru a nu intampina probleme ulterioare la utilizarea concomitenta a mai multor consumatori. Nu grabiti electricianul pentru ca in cazul instalatiei electrice repede nu inseamna neaparat bine.

Calitatea componentelor electrice utilizate

O instalatie electrica de calitate depinde in mare masura de priceperea electricianului dar si de calitatea componentelor care compun aceasta instalatie.

Ascultati cu atentie sfaturile specialistului si achizitionati cele necesare chiar daca pretul elementelor indicate este un pic mai mare decat v-ati astepta. Investitia se va cunoaste prin faptul ca instalatia va fi functionala pentru o perioada mai mare de timp si prin faptul ca interventiile asupra acesteia vor fi inexistente.

Estimarea cresterilor nevoilor de consum pe termen mediu

Indiferent cat de prevazator esti, nu vei cunoaste exact care vor fi necesitatile de energie electrica in viitor. In casa vor aparea noi tipuri de consumatori de aceea este necesara o rezerva de spatiu in tabloul electric. Aceasta rezerva trebuie sa fie una de minimum 20% pentru a va face loc pentru extinderi viitoare ale instalatiei electrice.

Articol preluat de pe blogul Romstal

Leave a Comment

Your email address will not be published.*

− 1 = 5